خطر آتشسوزی ناشی از جریان نشتی:
به دنبال به وجود آمدن جریان نشتی، افزایش حرارت ناشی از ازدیاد جریان (جریان نشتی + جریان بار) عایق رسانا را میسوزاند و یک رسانای لخت و یا با لایهی نازکی از عایق بهجا میگذارد. جریان نشتی که از این رسانا عبور میکند تولید جرقه نموده و حرارت ناشی از این جرقه، رسانا را سوزانده و منجر به آتشسوزی میشود.
درصورتیکه سطوح نزدیک به این رسانا آلوده و یا در مجاورت مواد آتشزا مانند چوب و غیره باشند آتشسوزی بهسرعت گسترش مییابد. ۳۰% از آتشسوزیهای انبار و اماکن مسکونی ناشی از این آتشسوزی های الکتریکی میباشند. قابلذکر است که تنها ۲۷۰ میلیآمپر کافی است تا آتشسوزی به وجود آید.
خطر برقگرفتگی ناشی از جریان نشتی:
برای تعریف خطر برقگرفتگی و یا خطرات ناشی از اتصالات برق، احتیاج به تعاریف اولیهی زیر داریم:
تعریف آستانه
– آستانهی درک و یا آستانهی واکنش: که برای انسان تقریباً غیرقابل محسوس بوده و به چندین پارامتر بستگی دارد:
الف- ناحیهی تماس: ناحیهای از بدن که در تماس با جریان برق قرارگرفته باشد.
ب- شرایط تماس: خشکی، رطوبت، فشار و دما
ج- خصوصیات فیزیکی و مقاومت بدن افراد: مقدار متداول برای این واکنش، ۵/۰ میلیآمپر مستقل از زمان فرض شده است.
– آستانهی لرزش: که آستانهی قابل محسوس برای انسان میباشد و این آستانه، علاوه بر پارامترهای موجود در آستانهی درک و واکنش، به پارامترهای دیگری مانند مقدار و فرم جریان، نیز بستگی دارد. بهطور متوسط مقدار ۱۰ میلیآمپر برای آستانهی لرزش فرض میشود.
– آستانهی انقباض عضلات و حمله قلبی: این آستانه، علاوه بر اینکه به پارامترهای فیزیولوژیکی از قبیل آناتومی بدن، مقاومت بدن انسان و … بستگی دارد به پارامترهای جریان (مقدار و فرم آن) نیز بستگی دارد. بهطور مثال، برای شکل موجهای کمتر از ۱/۰ ثانیه، انقباض عضلات برای مقدار جریان بیشتر از ۵۰۰ میلیآمپر رخ میدهد و برعکس اگر مدتزمان عبور جریان از بدن انسان بیشتر باشد با چند میلیآمپر، همان آسیب به بدن انسان میرسد. ازاینرو اگر مدتزمان عبور جریان و دامنهی آن زیاد باشند امکان ایست قلبی وجود دارد.