بر اساس آمار سازمان پزشکی قانونی کشور، در شش ماه نخست سال جاری هزار و ۷۷ کارگر بر اثر حوادث کار جان خود را از دست دادند.
باشگاه خبرنگاران جوان، وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی اخیرا در گزارشی با استناد به آمار سازمان پزشکی قانونی کشور نوشت میزان فوتیهای ناشی از حوادث کار در شش ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۵/۷ درصد افزایش داشته است.
بر اساس این گزارش، در شش ماهه نخست سال جاری هزار و ۷۷ نفر در حوادث کاری جان خود را از دست دادند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با آمار فوتی ۹۳۱ نفر، ۱۵/۷ درصد افزایش داشته است.
از میان کارگران فوت شده در حوادث کار طی شش ماه نخست امسال، هزار و ۶۶ مورد مرد و ۱۱ نفر زن بودند.
استانهای تهران با ۲۱۷، اصفهان با ۸۱ و مازندران با ۷۰ متوفی، بیشترین آمار مرگهای حوادث کار را در فاصله فروردین تا شهریور امسال داشتند.
بیشترین علت فوت در حوادث کار «سقوط از بلندی» بوده است، بهطوری که طی این مدت ۴۹۸ نفر بر اثر افتادن، جان خود را از دست دادند.
پس از آن «اصابت جسم سخت» با ۲۴۶ متوفی بیشترین آمار فوتی در حوادث کار را به خود اختصاص داده است.
«برقگرفتگی» با ۱۵۵، «سوختگی» با ۶۵ و «کمبود اکسیژن» با ۳۵ متوفی در رتبههای بعدی عوامل فوت بر اثر حوادث کار قرار دارند.
در این گزارش به علت مرگ ۷۸ کارگر اشاره نشده است.
آمارهای متناقض حوادث ناشی از کار در ایران:
طبق دادههای رسمی منتشر شده از سوی سازمان پزشکی قانونی، سال گذشته هزار و ۹۰۰ کارگر بر اثر حوادث ناشی از کار جان باختهاند.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ادعای اینکه شمار حوادث کار در ایران نسبت به میانگین جهانی «پایین» است، همواره تلاش کرده تا آمار کمتری از مرگهای کارگران ارائه دهد.
علیحسین رعیتیفرد، معاون روابط کار وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تعداد کارگران کشته شده در سال گذشته را «نصف آمار پزشکی قانونی» اعلام کرده و گفته بود ۷۱۱ کارگر در سال ۱۴۰۱ بر اثر حوادث ناشی از کار جان باختهاند.
خبرگزاری ایلنا روز هشتم شهریور در گزارشی «با تکیه بر حسابهای سرانگشتی و بررسی اخبار محدود کارگری» این ادعا را «بیاساس» خواند و تاکید کرد که آمار رسمی با آنچه در واقعیت اتفاق میافتد فاصله زیادی دارد.
ایلنا در گزارش خود اقدامات انجام شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای کاهش حوادث ناشی از کار را «غیر موثر» خواند.
۱۳ تیر ماه احسان سهرابی، عضو کارگری پیشین شورای عالی حفاظت فنی، ادعای وزارت کار را رد کرد و گفت در مورد حوادث کار دادههای یک دست و متقن وجود ندارد و بیش از هزار نفر اختلاف بین دادههای وزارتخانه و پزشکی قانونی دیده میشود.
سهرابی از تفاوت میان آمار پزشکی قانونی و وزارت کار انتقاد کرد و با معتبر دانستن آمار پزشکی قانونی گفت در ایران میزان حوادث و مرگ و میر حین کار از استانداردهای جهانی و دادههای مشابه در کشورهای مترقی و صنعتی «بسیار بیشتر» است.
به اعتقاد او، گواه این ادعا مرگ بیش از پنج کارگر در ایران در هر روز است.
ایران در زمینه رعایت مسایل ایمنی کار در میان کشورهای جهان رتبه ۱۰۲ را به خود اختصاص داده که رتبه بسیار پایینی است.
رعایت نکردن استانداردهای ایمنی کار از سوی کارفرمایان، استفاده از لباس کار بیکیفیت در محیطهای کاری، ساعات کار طولانی که باعث خستگی کارگران میشود، دستمزد پایین و تاخیر در پرداخت دستمزدها که کارگران را با فشار روانی روبهرو میکند، از مهمترین دلایل افزایش آمار حوادث کار در ایران به شمار میرود