کارشناس رسمی دادگستری امور آتشسوزی و آتشنشانی، ازنظر صلاحیت در گروه تخصصی ایمنی و حوادث قرارگرفته است، امور متنوعی در زمینه ایمنی و حوادث در حوزه کاری و فعالیت کارشناسان این رشته قرار می گیرند، کارشناس، پس از اخذ پروانه فعالیت حرفهای بهعنوان کارشناس رسمی در عناوین حوزه فعالیت بایستی صلاحیتهای مربوطه را اخذ نماید.
رشته آتشسوزی در حوزه فعالیت کارشناسان رسمی دادگستری، به جهت اهمیت موضوع و زیانهای موضوع حوادث ناشی از آتشسوزی موجب گردیده است تا لزوم رعایت استانداردهای ایمنی این بخش موجب سختگیریهای جدی در اخذ مجوزهای لازم در سیستم های ساختوساز گردد. بهموجب ضوابط و دستورالعملهای سازمان آتشنشانی، مباحث مربوط به حوادث این حوزه بر اساس شاخصهای حوزه ایمنی دستهبندی و استانداردسازی شدهاند، لزوم رعایت عرض گذار و فاصله ساختمانها متناسب با نوع کاربری و ارتفاع ساختمان، ضوابط مربوط به ارتفاع ساختمان (تعداد طبقات روی پیلوت) و عرض ترافیکی گذرهای اطراف پلاک، ضوابط مربوط به مسیر و دستگاه پله اضطراری، ضوابط مربوط به آسانسور، ضوابط مربوط به رمپ پارکینگ، ضوابط مربوط به موتورخانه تأسیسات، با توجه به موقعیت، کاربری، شرایط ساختمانها ضروری است هریک از ساختمانهای مستقل جهت اخذ نظریات کارشناسی و تشکیل پرونده و حفظ سوابق برای مواقع اضطراری و بررسی علل حریق و حادثه به سازمان آتشنشانی مراجعه نمایند.
طی دههی گذشته حوادث مرگبار ناشی از حریق در مجموعههای مسکونی، صنعتی، تجاری و امکان جمعیتی انبوه علاوه بر اینکه خسارات جبرانناپذیری به موجب فوت برخی از ساکنین، خاطرات تلخ و ناگواری را در اذهان برجای گذاشته است. کارشناس این رشته میبایستی علاوه بر اشراف کامل و دقیق بر موضوعات و سرفصلهای مختلف حوزههای کاری و صلاحیتهایی که دریافت مینماید، با علوم، مباحث و پژوهشهای بهروز این حوزه آشنایی کامل داشته باشد. شناخت دقیق ابزار، تجهیزات و وسایل ایمنی حوزه آتشنشانی، اشرافیت با موضوعات تخصصی در وقوع آتشسوزیهای خاص، هواپیما، قطار، مترو، کشتی و … و همچنین تسلط در حوزه تخصصی مواد و مصالحی که مرتبط با حوزه آتشنشانی هستند خصوصاً مواد نسوز و عایقبندیهای لازم در هریک از مجموعههای ساختمانی به فراخور نوع کاربری و اهمیت ساختمان، ازجمله مواردی است که تسلط کامل کارشناس را میطلبد.
عناوین و شرح صلاحیت کارشناس رسمی دادگستری امور آتشسوزی و آتشنشانی ذیلاً آورده شده است، شرکت آرمان سنجش با سنجش و گزینشهای تخصصی از بین کارشناسان این رشته، همکارانی را با شرایط و سوابق بسیار درخشان و عالی بهعنوان همکار جذب نموده است و در کلیه پروژهها و مواردی که نیاز به اظهارنظر کارشناسی در حوزههای تخصصی این رشته باشد، آماده ارائه خدمات به شخصیتهای حقیقی و حقوقی متقاضی میباشد.
- ارزیابی انواع سرامیکهای ساختمانی
- ارزیابی و تشخیص مواد نسوز
- برآورد هزینه ایمنی و آتشنشانی و خسارت وارده به تجهیزات آتشنشانی
- بررسی و اظهارنظر در خصوص تجهیزات امور ایمنی و آتشنشانی
- بررسی و تعیین علل آتشسوزی در مزارع و مراتع و جنگلها
- بررسی و تعیین علل وقوع آتشسوزی در اماکن
- بررسی و تعیین علل وقوع آتشسوزیهای خاص (مانند آتشسوزی در هواپیما، قطار، مترو، کشتی و خودرو)
- بررسی و تعیین علل وقوع آتشسوزیهای منجر به فوت
- تشخیص و ارزیابی محصولات سیمان
- بررسی علل وقوع انفجار ناشی از مواد محترقه و منفجره
- بررسی و شناخت مواد محترقه و منفجره
برای دانلود دفترچه آزمون کارشناس رسمی دادگستری امور آتشسوزی و آتشنشانی اینجا کلیک کنید
شرايط عمومی ثبت نام آزمون و اخذ پروانه كارشناسی رسمی دادگستری
- متدين به دين اسلام يا يكی از اقليت های دينی به رسميت شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ايران.
- داشتن تابعيت جمهوری اسلامی ايران.
- داشتن حداقل 24 سال تمام شمسی تا زمان صدور پروانه كارشناسی (ملاک حداقل سن 29 / 6 / 1378 به قبل)
- داشتن دانشنامه معتبر كارشناسی در رشته مورد تقاضا از دانشگاه های معتبر داخلی يا خارجی مورد تأييد وزارت علوم، تحقيقات و فناوری و يا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي (ملاک تاريخ فارغ التحصيلي روز برگزاری آزمون ميباشد).
تذکر: (مدارک معادل يا مدارک داراي ارزش استخدامی «داخلي سازمان ها» پذیرفته نمی باشد.
- انجام خدمت وظيفه عمومي يا ارايه مجوز معافيت از خدمت برای آقايان تا زمان برگزاري آزمون.
- عدم سوءپيشينه كيفري و عدم محروميت از حقوق اجتماعي.
- عدم اعتياد به مواد مخدر و سكرآور به تأييد سازمان پزشكی قانونی و عدم تجاهر به فسق.
- داشتن سلامت جسمي براي انجام امور كارشناسي به تأييد پزشكان معتمد مركز وكلا، كارشناسان رسمی و مشاوران خانواده.
- داشتن وثاقت و تعهد به اصل نظام و قانون اساسي و عدم سوءشهرت.
- عدم محكوميت به انفصال دائم از كارشناسي رسمي.
- داشتن شرايط علمی و سابقه كار تجربي در رشته مورد تقاضا (تشخيص آن به عهده مركز ميباشد)
تذکر: سابقه كار تجربي بايد بعد از تاريخ اخذ مدرک كارشناسي باشد.
بر اساس تبصره 1 ماده 4 قانون تسهیل توزيع استانی پذيرفته شدگان بر اساس تقاضا يا امتياز پذيرفته شدگان است.
حدنصاب نمره آزمون، مواد آزمون كتبی و مراحل بعدی آن
- طبق قانون تسهيل صدور مجوزهاي كسب و كار مصوب مجلس شوراي اسلامي مركز وكلا، كارشناسان رسمي و مشاوران خانواده قوه قضائيه موظف است هرساله از طريق سازمان سنجش آموزش كشور نسبت به برگزاري آزمون كارشناسان رسمي اقدام نمايد. داوطلباني كه حداقل هفتاد درصد( 70 %) امتياز ميانگين نمرات يک درصد ( 1 )% حائزان بالاترين امتياز در هر رشته را كسب كنند، به عنوان پذيرفته شده، براي طي مراحل مقتضی به مركز وكلا، كارشناسان رسمي و مشاوران خانواده قوه قضائيه معرفي ميشوند.
- تبصره: براي مشمولان بند چ ماده 88 (ايثارگران مندرج در صفحه 1 ) قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهورس اسلامي ايران، حدنصاب حداقل شصت درصد (60 %) درصد امتياز ميانگين نمرات يک درصد ( 1 %)حائزان بالاترين امتياز در هر رشته است.
- سؤال های آزمون كتبی براساس درس هاي تخصصي دانشگاهس و موارد تجربس كارشناسی در رشته مورد تقاضا و قوانين و مقررات مرتبط تدوين و طرح ميشود.
- سوالات آزمون كتبي به صورت چهار گزينه ای و داراي نمره منفي است.
- مواد امتحاني مشترک براي كليه رشته های آزمون كارشناسي رسمي دادگستري در جدول شماره 2 ذكر شده است.
- مواد و شرايط اختصاصي پذيرش رشته های كارشناسی رسمی در جدول شماره 3 ذكر گرديده و داوطلبان چنانچه حائز شرايط مذكور هستند، ميتوانند اقدام به ثبت نام نمايند.
- فرض بر صحت كليه اظهارات متقاضي در فرم ثبتنام اينترنتي و اصل مدارک بارگذاري شده پس از اعلام نتيجه آزمون كتبي، در مراحل بعدي آزمون دريافت خواهد شد. ثبتنام در آزمون و شركت در آن، حتي كسب بالاترين امتياز در بين شركت كنندگان زماني مؤثر خواهد بود كه متقاضي واجد كليه شرايط اعلام شده در دفترچه حاضر باشد و در غير اين صورت پرونده متقاضي در هر مرحله كه باشد، كأن لم يكن تلقي شده و از آنجا كه ثبت نام وي با اطلاعات غلط صورت گرفته، حقي برايش ايجاد نكرده و پرونده وي مختومه ميشود. هيچ وجهي از وجوه دريافتی نيز به وی مسترد نخواهد شد.
- وجه پرداختي صرفاً براي شركت در آزمون كتبي دريافت ميشود و پرداخت هزينه شركت در ساير مراحل نيز بر عهده داوطلبان است.
- داوطلب بايد در تاريخ اعلام شده نسبت به اخذ كارت شركت در آزمون اقدام نموده و در زمان امتحان، در محل حوزه هايی كه براي او تعيين ميشود (كه ممكن است لزوماً شهرستان محل اقامت وي نباشد) حضور يافته و به سؤالات آزمون پاسخ دهد.
- داوطلبان براي اخذ پروانه كارشناسي رسمي علاوه بر كسب حد نصاب در آزمون كتبي، بايد ساير شرايط مندرج در قوانين و مقررات حاكم بر اخذ پروانه كارشناسي رسمی و مفاد آنها را دارا باشند و در نهايت مطابق ماده 9 آيين نامه اجرايي مركز، صلاحيت داوطلبان توسط هيات تعيين صلاحيت رد يا تاييد خواهد شد. آگاهي از اين شرايط و مقررات هنگام ثبت نام در آزمون، بر عهده داوطلبان است و مسئوليت عدم احراز شرايط طبق ضوابط مذكور، متوجه داوطلب بوده و قبولي در هر يک از مراحل هيچگونه حقي براي داوطلبان ايجاد نميكند.
- پذيرفته شدگان پس از تأييد صلاحيت توسط هيات تعيين صلاحيت مركز به كارآموزي معرفي ميشوند و اين افراد موظفند به مدت 12 ماه علاوه بر انجام تكاليف آموزشي، تحت نظر كارشناس سرپرست مطابق ضوابط و دستورالعمل مصوب كارآموزي كارشناسان رسمي، در محاكم قضايي و شبه قضايي (به مدت و شرح مندرج در دستورالعمل مربوطه مركز) حضور يابند. كارآموزان پس از طي موفقيت آميز دوره كارآموزی و قبولی در ارزيابي هايی حين و پايان اين دوره موفق به كسب پروانه كارشناسي رسمی ميشوند.
- درصورت تأخير غيرموجه بيش از يكسال در مجموع مراحل كارآموزي و تحليف، قبولي آنان كأن لم يكن تلقي خواهد شد. مرجع تشخيص موجه يا غير موجه بودن غيبت، اين مركز است.
- مطابق مصوبه هيات محترم نظارت مركز، اشتغال همزمان به وكالت و كارشناسي رسمي دادگستري يا اشتغال همزمان در دو رشته كارشناسي رسمي ممنوع است، وكلا يا كارشناسان رسمي دادگستري فقط درصورت انصراف از وكالت يا كارشناسي رسمي قبلي ميتوانند پروانه كارشناسي رسمي دادگستري جديد اخذ كنند.
- با توجه به اينكه « كارشناسي رسمي دادگستري » شغل محسوب نميشود، كليه افراد شاغل در مؤسسات دولتي و غيردولتي درصورت داشتن شرايط ميتوانند در آزمون ثبت نام نمايند و درصورت قبولي در هر دو مرحله آزمون كتبي شوند و مصاحبه و طي مراحل قانوني موفق به اخذ پروانه «كارشناسي رسمي دادگستری» شود.
برای دانلود دفترچه آزمون کارشناس رسمی دادگستری امور آتشسوزی و آتشنشانی اینجا کلیک کنید
شرایط اختصاصی ثبتنام کارشناس رسمی دادگستری امور آتش سوزی و آتش نشانی
متقاضیان شرکت در آزمون پذیرش کارشناسان رسمی رشته امور آتش سوزی و آتش نشانی علاوه بر داشتن شرایط عمومی بایستی حائز شرایط اختصاصی نیز باشند:
ايمني و آتش نشانی (پيشگيري)(كد 686)، امداد و نجات(كد 687)، ساختمان هاي بلند(كد 688)، حريق (كد 689)، مهندسی ايمنی و بهداشت محيط شيمی (كد 690)، مكانيک (كد 696 )، برق(كد 530)، عمران (كد 681 )، معماري (كد 504)
سابقه کار : براي رشته هاي ايمني و آتش نشانی)پيشگيری- امداد و نجات- ساختمان های بلند- حريق( مديريت )مهندسی( ايمنی و بهداشت محيط شيمی حداقل سابقه 10 سال تمام از تاريخ فارغ التحصيلی تا زمان ثبت نام براي رشته های زيست، مكانيک، برق، عمران معماري حداقل سابقه 15 سال تمام از تاريخ فارغ التحصيلی تا زمان ثبت نام
تمامي رشته های تحصيلي (كد 522)
سابقه کار : حداقل 20 سال سابقه مرتبط از تاريخ فارغ التحصيلي تا زمان ثبت نام
مباحث و سرفصل های آزمون تخصصی کارشناس رسمی دادگستری -امور آتش سوزی و آتش نشانی
- كانون يابی حريق
- بررسی اجساد
- حريق خودرو
- رفتارشناسی حريق
- ارزيابی ريسک حريق
- سيستم های اعلام و اطفای حريق
- ايمنی معماری
- حريق های عمدی
- گزارش نويسی
- مسئوليت مراقبت و نگهداری ساختمان ها
- طراحي و اجرای تاسيسات برقی ساختمان
- لوله كشی گاز طبيعی ساختمان ها
مواد امتحانی مشترک برای كليه رشته های امتحانی كارشناسی رسمي دادگستری
1. دروس تخصصي مربوط به رشته مورد تقاضا
2. قوانين و مقررات مربوط به كارشناسی رسمی دادگستری
الف) قانون كانون كارشناسان رسمی دادگستری مصوب 1381/08/01( دانلود کنید)
ب) آيين نامه اجرايی قانون كانون كارشناسان رسمی دادگستری (دانلود کنید)
ج) ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی (مشاهده کنید)
د) آيين نامه اجرايي ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی مصوب 1397/11/27 رئيس قوه قضائيه (مشاهده کنید)
ه) مواد مرتبط از قوانين آيين دادرسی مدنی و كيفری