طرح بهداشت، ایمنی و محیط زیست که HSE Plan نامیده می شود، سندی است شامل جزئیات نسبتاً کاملی از مجموعۀ برنامه ها ، فرایندها و روش های کاری در سیستم مدیریت بهداشت ، ایمنی و محیط زیست (HSE) که در طول عمر یک پروژه یا فرایند ، صرف نظر از نوع و ماهیت آن مورد استفاده قرار می گیرد. این سند، به عنوان یک طرح جامع به رئوس فعالیت های جاری تاثیر گذار بر بهداشت، ایمنی و محیط زیست در یک سازمان اشاره کرده و چارچوب مدونی برای فعالیت-های لازم الاجرا و مسئولیت های مرتبط فراهم می کند . این سند تضمینی بر رعایت الزامات HSE، پیش گیری از بروز حوادث و آسیب های زیست محیطی و بهبود عملکرد HSE می باشد
طرح ایمنی ، بهداشت و محیط زیست (HSE Plan) مستندی است که کلیه واحدها موظفند در زمان انجام کار به صورت مستمر به آن عمل کنند HSE Plan . مدرکی زنده و پویا است که باید در تمام طول مدت اجرای طرح ایمنی ، بهداشت ومحیط زیست مورد بازنگری قرار گیرد.
لذا سیستم مورد استفاده جهت اجرای برنامه فوق بر اساس چرخه موثر و بسیار کاربردی مدیریت دمینگ جهت دستیابی به هدف بهبود مستمرمی باشد .که مراحل اصلی در این سیستم مدیریتی دمینگ به شرح زیر می باشد:
1. Plan
2. Do
3. Check
4. Action
که در این سیستم مدیریتی گام به گام،plan به معنی طرح ریزی اساسی و بنیادی برنامه ها برای نگهداشت وارتقای سطح سیستم HSE است ، DO به معنی به مرحله اجرا درآوردن کلیه طرح های ارائه شده است در مرحله plan است، مرحله Check مرحله اساسی برای گرفتن فید بک از سیستم اجرا شده می باشد و یافتن عدم تطابق ها در سیستم می باشدو در نهایت مرحله Action جهت رفع مجدد عدم انطباق مربوطه در هریک از بخش های مجزای HSE و بهبود مستمر سیستم ایمنی ،بهداشت ، محیط سیستم موجود در صنعت است.
طرح ایمنی ، بهداشت و محیط زیست باید بر اساس ساختار زیر تدوین گردد. به عبارت دیگر هر HSE Plan باید شامل موارد زیر باشد:
1. مقدمه و هدف
2. دامنه کاربرد
3. تعاریف و اصطلاحات
4. شرح فعالیت ها/خدمات
5. سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست(HSE-MS)
6. تشکیلات سازمانی HSE
7. برنامه های عملیاتی زمانبندی شده HSE
8. الزامات قانونی واستانداردها
9. مدیریت ریسکهای HSE
هدف از طرح و برنامه HSE :
هدف از طرح ایمنی، بهداشت و محیط زیست یا طرح و برنامه HSE تشریح و تبیین کلیه فعالیت های تاثیر گذار بر ایمنی، بهداشت و محیط زیست جهت پیشگیری از بروز حوادث جانی، خسارات مالی، بیماری های شغلی جهت همکاران، کارفرما ، کارگر و کلیه افراد ذینفع و ایجاد آسیبهای زیست محیطی و بهبود عملکرد HSE در صنعت می باشد. این طرح به عنوان مبنایی برای سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست در صنعت می باشد.
این طرح برای کلیه قسمت های شرکت ها تشریح شده و یک نسخه از آن در محل واحد ایمنی و بهداشت حرفه ای جهت دسترسی همکاران موجود میباشد. همچنین این طرح جهت نیروهای جدید الاستخدام نیز در جلسات پیش از شروع به کار تشریح خواهد شد و ایشان نیز موظف به رعایت کلیه ضوابط ذکر شده در این طرح میباشند.
دامنه کاربرد
این طرح در کلیه محیط های کاری سازمان ها در جهت استفاده و اجرا توسط کلیه افراد شاغل در سازمان ها لازم الاجرا می باشد.
اهداف جزیی خط مشی HSE
1. پیشگیری از حوادث و کنترل ضایعات جانی، مالی و زیست محیطی در شرکت و تلاش در راستای تامین یک محیط کار ایمن، صیانت از کارکنان، تجهیزات و محیط زیست، فراهم نمودن امکانات و تخصیص منابع مورد نیاز
2. حصول اطمینان از رعایت استانداردها، مقررات شرکت و دستورالعمل های ملی و قابل قبول مرتبط با HSE
3. استقرار یک چارچوب نظام مند مدیریتی در جهت کنترل وضعیت HSE شرکت و ارتقاء سطح فرهنگ HSE
4. ارتقاء سطح آگاهی و دانش HSE کلیه افراد در شرکت
5. فراهم نمودن فضای مشورتی و ترغیب کارکنان به رعایت ملاحظات HSE و سعی در جهت پیشگیری از پیامدهای نامطلوب جانی، مالی و زیست محیطی
6. فراهم کردن آموزشهای عمومی HSE جهت ارتقاء آگاهی های عمومی جامعه در زمینه HSE
7. نهادینه کردن فرهنگ گزارش دهی حوادث و شبه حوادث و نیز بررسی و اعلام نتایج به کارکنان،کارگران و کارفرما
8. پایش مستمر کلیه فعالیت های اجرایی به گونه ای که مدیران، رؤسا، مسئولین و سرپرستان در حیطه عملیاتی نظارتی خود مسئول اجرای قوانین و مقررات و دستورالعمل های HSE باشند .